Mazelenvaccinatie
Mazelen zijn wereldwijd in opmars, ook in Vlaanderen. Dit jaar telden we al meer dan 3 keer zoveel gevallen van mazelen als in heel 2023. En het aantal blijft stijgen. Het is belangrijk om waakzaam te zijn, want mazelen is geen onschuldige ziekte. U bent beschermd tegen mazelen als u als kind mazelen hebt doorgemaakt of indien u twee maal een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad.
Indien u geboren bent tussen 1970 en 1985, bent u misschien onvoldoende gevaccineerd om beschermd te zijn tegen mazelen.
o Indien u mazelen heeft doorgemaakt, moet er niets gebeuren.
o Indien u geen mazelen doorgemaakt heeft, kijkt u best na of u twee maal een vaccinatie tegen mazelen gehad heeft (Priorix of M.M.R. Vaxpro). Tussen 1970 en 1985 werd er nog geen mazelenvaccin gegeven in het basisvaccinatieschema van baby’s en schoolkinderen.
Je kunt je vaccinatiegegevens controleren op www.mijngezondheid.be, sinds 2006 worden vaccinaties daar opgeslagen in een digitale databank. Vind je hier niet al je vaccinaties terug? Kijk ook eens naar je vaccinatieboekje, het boekje van kind en gezin en de info van het centrum leerlingenbegeleiding (CLB).
- Heeft u 2 dosissen gehad, dan bent u beschermd
- Heeft u 1 dosis gehad, dan heeft u 1 inhaalvaccinatie nodig.
- Vindt u geen vaccinatiedata terug of bent u niet gevaccineerd, dan heeft u 2 vaccinaties nodig met minstens 4 weken tussen beiden
We hebben het vaccin op de praktijk liggen, dit vaccin is gratis. U hoeft dit dus niet mee te brengen. Je kan online of telefonisch een afspraak maken voor de vaccinatie.
Dit vaccin mag niet toegediend worden aan zwangere vrouwen.
Bij zwangerschapswens bieden de huidige combinatievaccins die gebruikt worden voor de mazelenvaccinatie ook bescherming tegen rubella. Na vaccinatie wordt zwangerschap best een maand uitgesteld.
RSV vaccinatie baby’s 2024-2025
Sinds kort kan u uw baby beschermen tegen RSV, een veelvoorkomend virus dat de luchtwegen infecteert. Hoewel RSV meestal milde, verkoudheidsachtige symptomen veroorzaakt, kan het soms gevaarlijk zijn voor baby’s.
Er zijn 2 opties om je baby te beschermen:
- Inenting met antistoffen bij baby zelf (Befortus) = terugbetaald
- Vaccinatie tijdens de zwangerschap (Abrysvo) = niet terugbetaald
Bij interesse of vragen kan u contact opnemen met de praktijk. Dan kan de nodige info of voorschriften verschaft worden.
Verlofplanning
Heidi: 14 april tem 21 april 2025
Lenie: 7 april tem 21 april 2025
7 juli tem 25 juli 2025
22 augustus tem 29 augustus 2025
Catya: /
Lauren: /
Katrien*: 4 april 2025
19 mei tem 23 mei 2025
30 juni tem 4 juli 2025
22 juli tem 6 augustus 2025
*Tijdens de verlofperiodes van Katrien (secretaresse) zal u van 8u tot 12u (op werkdagen) terug tijdelijk terechtkomen bij ons telesecretariaat.
Voorschrift
11/04/2022 : officiële geneesmiddelen app
- Je hebt zo een overzicht van je geneesmiddelen en je bijsluiters.
- voorschriften kunnen gedownload en bewaard worden in de app
- Bij de apotheker volstaat het om de barcode in de app te tonen, de apotheker scant de code en levert het geneesmiddel eenvoudig en snel. Het blijft ook mogelijk om geneesmiddelen bij de apotheek af te halen met de eID.
- Via de Mijn Geneesmiddelen-app kunnen gebruikers makkelijk geneesmiddelen reserveren bij hun apotheek naar keuze. Ter voorbereiding van een bezoek aan de apotheek, is het mogelijk om uit al de beschikbare voorschriften een aparte lijst te maken. Dat is handig voor mensen met veel voorschriften.
- Download de app: voor iOS en Android.
Vanaf 15 september 2021 heb je geen voorschrift in papieren formaat meer nodig om je geneesmiddelen in de apotheek af te halen: de apotheker heeft toegang tot je digitale “open” voorschriften.
Je kan je voorschriften bij je apotheker ophalen met :
- je e-ID-kaart,
- of je rijksregisternummer
- of een bewijs van elektronisch voorschrift in elektronisch formaat. Dit kan je downloaden via:
- het webportaal MijnGezondheid.be (en daar inloggen met ID of ItsMe. Onder de tegel ‘Mijn Geneesmiddelen’ : openstaande voorschriften raadplegen)
- MyHealthViewer
- via apps ter beschikking gesteld
- door de overheid app MijnGeneesmiddelen (beschikbaar vanaf 30 november 2021)
- via apps van commerciële softwarebedrijven o.a.: Helena en Voorschrift op Zak
Je kan een voorschrift van iemand anders ophalen:
- met een papieren voorschrift
- met de e-ID-kaart van die persoon
- met het rijksregisternummer van de patiënt en jouw therapeutische link met deze patiënt
- tegen eind 2021 zal je een digitale volmacht kunnen geven aan iemand waardoor die jouw geneesmiddelen met zijn of haar eigen eID of app zal kunnen ophalen
- Dit zal 3 types volmachten betreffen:
- Elektronisch voorschrift volmacht
- Zorgvolmacht (bestaat eigenlijk al vandaag via mijngezondheid.be, maar zal dan ook via App kunnen)
- Ouder/ kind relatie (bestaat eigenlijk al vandaag via mijngezondheid.be, maar zal dan ook via App kunnen)
- Dit zal 3 types volmachten betreffen:
- Weet dat je vandaag reeds als ouder voor jouw kind kunt gaan afhalen via smartphone. Dit via mijngezondheid.be en dan inloggen via bv. ItsMe